Zwanger worden - Zwangerschap

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoon- , Orthomoleculair therapeut, Echoscopist

Leestijd: 12 minuten

Foliumzuur is een van de belangrijkste vitamines voor en tijdens je zwangerschap. Wil je zwanger worden, dan zal het je vast niet zijn ontgaan dat het belangrijk is om tijdig te starten met het innemen van foliumzuur. Foliumzuur is van belang voor een gezonde zwangerschap en de ontwikkelingen van de baby. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? Welke foliumzuur is goed? En waarom is dit zo cruciaal tijdens de zwangerschap?
Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Hier bespreken we alles wat je moet weten over foliumzuur. Van de juiste doseringen en foliumzuurrijke voeding tot de rol van foliumzuur supplementen en hun effect op vruchtbaarheid en de ontwikkelingen van de baby.

 

Waarom is foliumzuur belangrijk tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur, ook wel vitamine B9 of B11 genoemd, is belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het helpt bij de vroege ontwikkeling van de neurale buis van de baby, die later het ruggenmerg en de hersenen vormt. Een voldoende inname van foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap kan het risico op neurale buisdefecten zoals spina bifida (open rug) en anencefalie (open schedel) helpen verminderen.

Ook is het belangrijk voor de productie van rode bloedcellen, die zuurstof door het lichaam transporteren. Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume van de moeder toe om de groeiende baby te ondersteunen, en een adequate inname van foliumzuur kan helpen bij het handhaven van een gezond bloedbeeld. Daarnaast is het van belang voor een normale celdeling, wat van invloed is op de snelle groei en ontwikkeling van de foetus.

Onderzoek suggereert dat een voldoende inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap kan helpen bij het verminderen van het risico op vroeggeboorte en het geboortegewicht van de baby kan verbeteren.

 

Wanneer starten met foliumzuur?

Als je zwanger wil worden is het belangrijk om minimaal 1 maand voordat je zwanger wordt te starten met het innemen van foliumzuur. Dit komt omdat de neurale buis van de baby zich in de eerste weken van de zwangerschap vormt, vaak zelfs voordat je weet dat je zwanger bent. Door foliumzuur al vóór de conceptie in te nemen, kan het lichaam een goede voorraad opbouwen wat belangrijk is voor de ontwikkelingen en groei van de baby.

Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor de ontwikkelingen van de baby. Het is ook goed om foliumzuur in te nemen bij een zwangerschapswens omdat het je lichaam helpt te herstellen naar een gezonde menstruele cyclus en het bevordert een optimale hormoonbalans. Ook laten studie zien dat foliumzuur helpt bij het verbeteren van insulineresistentie. Insulineresistentie is een belangrijke oorzaak van PCOS. Doordat deze vitamine de menstruele cyclus ondersteunt, de hormonen in balans brengt en insulineresistentie verbeter, helpt het daarom bij PCOS (polycysteus ovariumsyndroom).

 

Foliumzuur in voeding

Het lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken, daarom is het een essentiële voedingsstof om binnen te krijgen via voeding en supplementen. Voeding dat rijk is aan foliumzuur:

  • Donkergroene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli en spruitjes.
  • Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten.
  • Noten en zaden, met name zonnebloempitten en pinda’s.
  • Avocado’s.
  • Citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruit.
  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenrijst en volkorenpasta.
  • Eieren.

Het is zeker raadzaam om iedere dag een of meerdere voeding uit de bovenstaande lijst te consumeren om jouw lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

 

Wat is de beste foliumzuur?

Je hebt 2 soorten foliumzuur, namelijke een synthetische en natuurlijke foliumzuur.

Synthetische foliumzuur is een niet natuurlijke foliumzuur die vaak wordt gebruikt in supplementen. Het lichaam zal deze foliumzuur moeten omzetten naar een bio-actieve foliumzuur om het op te kunnen nemen in het lichaam. Deze foliumzuur is de goedkoopste vorm om via supplementen in te nemen. Of jouw lichaam deze foliumzuur goed kan omzetten naar de biologische vorm, wordt beïnvloed door de genen, voedingsinname, gezondheidstoestand en de hormoonstatus.

Natuurlijke foliumzuur is foliumzuur zoals het voorkomt in onze voeding. Dit is een bio-actieve foliumzuur die direct opgenomen kan worden door het lichaam en direct effect heeft op de hormonen en organen. Deze natuurlijke foliumzuur, ook wel foliumzuur in de meest bio-actieve vorm, wordt ook in goede voedingssupplementen gebruikt. Op het etiket kun je deze foliumzuur herkennen door de volgende beschrijving: Folaat Quatrefolic® (5-methyltetrahydrofolaat).

Voor jouw lichaam, gezondheid en zwangerschap is het daarom van groot belang om de biologische foliumzuur te suppleren, ook wel Folaat Quatrefolic® (5-methyltetrahydrofolaat).

 

Welke dosering foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Het advies is om 400microgram foliumzuur per dag in te nemen wanneer jij een zwangerschapswens hebt en in het eerste trimester van de zwangerschap. Door 400microgram foliumzuur per dag in te nemen via supplementen, verlaag je het risico op neurale buisdefecten, ondersteunt zo optimaal mogelijk de aanmaak van rode bloedcellen en groei en ontwikkelingen van de foetus.

Let er wel op dat je deze 400microgram foliumzuur suppleert met foliumzuur in de meest bio-actieve vorm, voor de beste ondersteuning.

 

Zwangerschapsvitamines met foliumzuur

Zoals eerder beschreven zijn er verschillende vormen van foliumzuur beschikbaar in  supplementen. Om je lichaam de beste ondersteuning te bieden is het belangrijk om foliumzuur in de meest biologische vorm te nemen.

Supplementen die gebruik maken van de biologische foliumzuur hebben als omschrijving Folaat Quatrefolic® (5-methyltetrahydrofolaat). op het etiket genoteerd. Staat er alleen foliumzuur of folaat genoteerd, dan is dit niet foliumzuur in de meest bio-actieve vorm.

MomPwdr werkt gebruikt uitsluitende vitamines in de meest bio-actieve vorm, dus ook Folaat Quatrefolic® (5-methyltetrahydrofolaat). Vind jouw supplementen hier.

 

Foliumzuur heel de zwangerschap nemen of alleen in het eerste trimester?

Foliumzuur kun je de hele zwangerschap veilig via supplementen innemen, met name wanneer je het inneemt samen met andere vitamines en mineralen. Neem je een multivitamine dan is het advies om deze met foliumzuur juist te blijven nemen gedurende je hele zwangerschap. Foliumzuur speelt namelijk een rol bij de opname en werking van andere vitamines, zoals: B-vitamines en Vitamine C.

Neem je enkel en alleen een supplement met foliumzuur, dan kun je na je eerste trimester van je zwangerschap stoppen met het nemen van deze foliumzuur.