Zwangerschapswens

Verhogen kans op zwangerschap tijdens IVF en IUI traject

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoontherapeut, Orthomoleculair therapeut, Echoscopiste, Moeder van 3 kids

Leestijd: 7 min

Het is zeker niet vanzelfsprekend dat je ‘snel’ zwanger raakt. Over het algemeen wordt geschat dat gezonde stellen in hun vruchtbare periode (tussen 25-35 jaar) ongeveer iedere maand 20-25% kans hebben om zwanger te raken, op voorwaarde dat ze geslachtsgemeenschap hebben tijdens de vruchtbare periode.

Verhogen kans op zwangerschap tijdens IVF en IUI traject

In deze blog zullen we bespreken hoe gezonde voeding en gerichte supplementen uw kansen op een succesvolle IVF - (In Vitro Fertilisatie) of IUI - (Intra-Uteriene Inseminatie) behandeling kunnen vergroten.

 

Wanneer starten met vruchtbaarheidstraject - IVF en IUI

Er wordt aangeraden om gemiddeld een jaar je lichaam de kans te geven om zwanger te raken. Ben je een jaar lang actief bezig geweest om zwanger te raken en is de zwangerschap helaas uitgebleven, dan wordt aangeraden om contact op te nemen met je huisarts.

Je kunt dan starten met een medisch traject, waarbij vruchtbaarheidsonderzoeken worden gedaan. Als uit deze vruchtbaarheidsonderzoeken blijkt dat er problemen zijn met de eisprong, zaadkwaliteit of andere vruchtbaarheidsfactoren, kan een arts IVF of IUI aanbevelen als behandelingsoptie. IVF wordt vaak beschouwd als een effectievere behandeling voor stellen met ernstige vruchtbaarheidsproblemen, terwijl IUI vaak wordt gebruikt voor stellen met milde tot matige vruchtbaarheidsproblemen.

 

Helpt gezonde voeding bij IVF en IUI?

Voeding speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de vruchtbaarheid. Door te kiezen voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen, kun je je lichaam voorzien van de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde eicel- en zaadcelontwikkeling, evenals een optimale baarmoederomgeving voor implantatie.

Hebben jij en je partner een zwangerschapswens en volgen jullie een IVF en IUI traject, neem dan de volgende voedingsrichtlijn mee:

  • Eet veel groenten en fruit: Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen die de vruchtbaarheid kunnen bevorderen en de schade door vrije radicalen kunnen verminderen.
  • Kies voor volle granen: Volkoren granen zoals quinoa, havermout en bruine rijst bevatten complexe koolhydraten en vezels die de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de hormoonbalans ondersteunen.
  • Inclusief gezonde vetten: Gezonde vetten zoals die in avocado's, noten, zaden en vette vis zijn essentieel voor de productie van hormonen en celmembranen.
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken en de hormoonbalans verstoren, wat de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.
  • Eet eiwitrijk: voeg eiwitten toe aan je dagelijkse voeding. Eieren zijn bijvoorbeeld een bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van weefsels en hebben een positief effect op de vruchtbaarheid.
  • Eet maximaal 3 maaltijden per dag: Beperk je maaltijden naar 3 voedzame maaltijden per dag en vermijd zoveel mogelijk tussendoortjes. 
  • Vervang koemelk en sojamelk voor havermelk: Havermelk brengt minder verstoringen aan de hormonen. Kies voor de ongezoete variant. 

 

Supplementen tijdens IVF en IUI traject

De Preconceptie bundel is speciaal ontwikkelt voor vrouwen die zwanger willen worden op een natuurlijke manier én via een IVF - of IUI traject.

Naast gezonde voeding zijn specifieke supplementen van groot belang tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Vitamines en mineralen verhogen je vruchtbaarheid,  hebben een positief effect op de eicel-kwaliteit, zorgen voor een gunstige omgeving voor het embryo en ondersteunen de innesteling in de baarmoeder.

Denk hierbij aan o.a:

  • Foliumzuur; Folaat Quatrefolic® is essentieel voor de ontwikkeling van de foetus.
  • Vegan Omega-3 vetzuren; spelen een rol bij de regulering van hormonen en ontstekingsprocessen in het lichaam en bevordert de vruchtbaarheid.
  • Zink; ondersteunt de vruchtbaarheid en voortplanting.
  • B-vitamines; reguleren de normale hormoonhuishouding.
  • Vitamine D; te kort aan vitamine D wordt geassocieerd met verminderde vruchtbaarheid.
  • Co-enzym Q10; CoQ10 verbetert de kwaliteit van eicellen, zaadcellen en stimuleert de energieproductie in de cellen.

De Preconceptie bundel is speciaal samengesteld om de vruchtbaarheid te bevorderen. Met een nauwkeurige samenstelling en dosering aan vitamines en mineralen, biedt het de beste ondersteuning wanneer jullie zwanger willen worden. 

 

Deze supplementen van MomPwdr geven een extra boost aan je vruchtbaarheidstraject en vergroten de kansen op succes. Ze zorgen ervoor dat je lichaam optimaal is voorbereid op het IVF- of IUI-traject en ondersteunen de innesteling van het embryo in de baarmoederwand.

Willen jij en je partner zwanger worden? Bestel jouw supplementen dan hier.