Zwanger

Oorzaken buikpijn als je zwanger bent

Jacqueline Steenbeek

Verloskundige, Hormoontherapeut, Orthomoleculair therapeut, Echoscopiste

Leestijd: 10 minuten

Buikpijn tijdens je zwangerschap kan erg vervelend zijn. Je weet vaak niet of het onschuldig is, of dat je direct aan de bel moet trekken. Daarom is het goed om te weten waar de buikpijn vandaan komt en of je er iets aan kunt doen.
Oorzaken buikpijn als je zwanger bent

Zwanger en buikpijn, veel zwangeren hebben last hiervan. Dit kan variëren van lichte buikkrampen, pijn in de onderbuik tijdens de eerste weken tot aan stekende pijn in de buik. Maar wat is nu precies de oorzaak van buikpijn? En wat kun je eraan doen?

Let op: bel altijd direct je verloskundige wanneer de buikpijn gepaard gaat met andere klachten, zoals bijvoorbeeld bloedverlies. Ook wanneer de pijn te hevig is of bij twijfel niet aarzelen om de telefoon te pakken en te bellen.

 

Wat is de oorzaak van buikpijn tijdens de zwangerschap?

De oorzaak van buikpijn als je zwanger bent, kan o.a. komen door de groei van de baarmoeder, strekken van de banden - ook wel bandenpijn genoemd -, een blaasontsteking, voorweeën, problemen met de stoelgang, maagzuur, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en zo verder.

 

Pijn onderbuik eerste weken zwangerschap

Als je zwanger bent kun je in de eerste weken pijn in de onderbuik ervaren. Dit komt vaak door de groeiende baarmoeder. Doordat de baarmoeder bestaat uit spieren, kan de baarmoeder wat samen gaan trekken tijdens deze groei, wat buikpijn kan veroorzaken. Deze pijn wordt vaak omschreven als een zeurende pijn in de onderbuik, buikkrampen of menstruatiekrampen.

 

Steken onderbuik

Steken in de onderbuik als je zwanger bent, wordt meestal veroorzaakt door je banden. Deze banden zijn gevestigd aan de baarmoeder en je bekken en lopen links en rechts in je onderbuik en in je onderrug. De baarmoeder blijft op zijn plek in de onderbuik doordat deze is gevestigd aan  deze banden. Wanneer er een groeispurt plaatsvindt, trekt de baarmoeder aan deze banden, wat ook wel een zeurende pijn in de onderbuik kan veroorzaken. De pijn wordt dan vaak aangewezen in de liesstreek. Ook wanneer de zwangere op haar zij heeft gelegen, kan dit steken in de zijkant van de buik veroorzaken.

 

Buikpijn zwangerschap

Vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Deze klachten van een blaasontsteking kunnen anders ervaren worden dan buiten de zwangerschap. Daarom wordt een blaasontsteking vaak niet herkend en lopen vrouwen hier vaak mee rond, zonder dat ze het weten. Bij krampen of steken in de onderbuik, is het daarom altijd raadzaam om de urine te laten controleren op een blaasontsteking.

 

Voorweeën

Voorweeën of ook wel Braxton Hicks contracties genoemd, zijn samentrekkingen van de baarmoeder die optreden in de latere stadia van de zwangerschap. Ze zijn over het algemeen onregelmatig, mild van aard en komen voor als de baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling. Ze zijn onschuldig en nemen vaak af bij ontspanning en warmte. Denk aan een kruik, douche of bad.

 

Hevige buikkrampen

Hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder kunnen leiden tot vertraagde spijsvertering en obstipatie. Dit kunnen hevige buikkrampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook kunnen vrouwen hierdoor meer last hebben van winderigheid.

 

Stekende pijn bovenbuik

Door de zwangerschapshormonen kunnen de spieren van de maag en de slokdarm meer gaan ontspannen en in combinatie met de groeiende baarmoeder, kan de inhoud van de maag wat meer omhoog geduwd worden. Dit leidt vaak tot brandend maagzuur, met name vanaf het derde trimester. Door de groei van de baarmoeder, het vertraagd ledigen van de maaginhoud en de maagzuur kunnen ook wel pijn in de bovenbuik ontstaan.

 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wanneer de buikpijn in een heel vroeg stadium van de zwangerschap plaatsvindt, met name voor de 6 weken zwangerschap, kan dit in mogelijk veroorzaakt worden door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De pijn is dan vaak voelbaar aan de linkerzijde of de rechterzijde van de onderbuik. De pijn neemt naarmate de zwangerschapsduur ook steeds meer toe. Neem direct contact op met de huisarts of verloskundige, wanneer je een verdenking hebt op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

 

Wanneer zijn het voorweeën en wanneer echte weeën?

Het verschil tussen voorweeën en echte weeën is het verschil in intensiteit, frequentie en doel. Voorweeën (ook bekend als Braxton Hicks-contracties) en echte weeën zijn beide vormen van baarmoedercontracties, maar verschillen in het volgende:

  • Voorweeën zijn meestal minder intens dan echte weeën. Ze worden vaak beschreven als een gevoel van strakheid of druk in de buik, vergelijkbaar met samentrekkingen, maar minder pijnlijk. Echte weeën daarentegen zijn doorgaans veel krachtiger en pijnlijker, met een duidelijk patroon van opbouwende intensiteit.
  • Voorweeën zijn vaak onregelmatig en kunnen van korte duur zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld af en toe optreden gedurende de dag, maar verdwijnen dan weer. Echte weeën hebben daarentegen een regelmatig patroon en komen met toenemende frequentie en intensiteit voor naarmate de bevalling vordert.
  • Beide hebben een ander doel. Voorweeën zijn meer als oefening voor de bevalling. Echte weeën zullen voor ontsluiting van de baarmoedermond zorgen.
  • Voorweeën nemen af/verdwijnen bij ontspanning en warmte. Echte weeën nemen juist toe wanneer je warmte opzoekt.

 

Wat kan ik doen tegen buikpijn tijdens de zwangerschap?

Wat helpt tegen de buikpijn is ontspanning, rust en warmte. Let ook op je houding tijdens het slapen en zitten. Zorg er altijd voor dat je lichaam zich in een rechte lijn bevindt. Dit doe je door bijvoorbeeld een kussen tussen je knieën te leggen als je op je zij ligt en door niet met je benen over elkaar te zitten. Drink daarnaast voldoende vocht en zorg voor een gevarieerd voedingspatroon, vol vezels en zo min mogelijk suikers en koolzuurhoudende drankjes.

Vul je voedingspatroon aan met goede vitamines om je immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen en de kans te verlagen op een blaasontsteking, denk bijvoorbeeld aan Vitamine C en D. Klik hier voor de beste ondersteuning.

 

Wanneer moet ik mijn verloskundige bellen als ik buikpijn heb?

Bel altijd direct je verloskundige wanneer de buikpijn gepaard gaat met andere klachten, zoals bloedverlies, bij twijfel en wanneer de pijn te hevig is. Neem ook contact op met je verloskundige wanneer de buikpijn niet afneemt met bovenstaande tips ter behandeling van de buikpijn.